#Accountantcy #Starters #FinancieelPlan #voorbereiden

3 tips voor een goed financieel plan

11 januari 2024

3 tips voor een goed financieel plan

Elke starter is enthousiast over zijn idee, maar dat idee op papier zetten is vaak een moeilijke stap. Toch helpt het om dit te doen: het ordent namelijk de gedachten, het geeft overzicht en ze kunnen gestructureerd om input vragen. Bovendien is het wettelijk verplicht bij de opstart van een vennootschap!

Jij kan als vertrouwenspersoon je starter hierbij helpen. Want als accountant én ondernemer weet je als geen ander dat een degelijk financieel plan essentieel is voor het succes van elke onderneming.

Hoe maak je een sterk financieel plan op? Wij geven je enkele tips:

1. Alles begint met een goede voorbereiding. Zorg dat het plan goed is onderbouwd.

Het is belangrijk dat de starter goed nadenkt over elk aspect van de onderneming:

  • Informatie over de onderneming en de oprichters.
  • De activiteit met haar sterktes & zwaktes: wat is de wow-factor?
  • Wie zijn de klanten, leveranciers en concurrenten?
  • Hoe ziet het financiële plaatje eruit?

Zorg ervoor dat het financieel plan ambitieus, maar ook realistisch is. Daarom is een goede kennis van de markt cruciaal. Hierdoor vergroot je je marktaandeel en krijg je realistische groeivooruitzichten.

Download hier de vragenlijst

2. Wil je financiers aantrekken? Bekijk het dan eens vanuit het perspectief van de investeerder.

Elke starter heeft een goed idee, maar niet elke starter heeft voldoende geld. In dat geval moet hij/zij op zoek naar een externe investeerder.

Maar hoe overtuig je een investeerder? Bekijk het eens vanuit het oogpunt van de financier. Investeerders willen namelijk rendement op hun investering en zijn geïnteresseerd in de kosten die hiermee gepaard gaan. De bedoeling is dat deze kosten na verloop van tijd verminderen tot je op een break-evenpunt komt. Zorg er daarom voor dat het financieel plan een duidelijk beeld geeft van deze evolutie. Door bijvoorbeeld een plan op te maken over een looptijd van enkele jaren, kan je al het nodige vertrouwen oproepen.

Kan de starter bovendien ondernemingservaring voorleggen (werkervaring en ervaring in een business) maakt dat de vertrouwensband alleen maar groter.

Een investeerder is op zoek naar starters die het potentieel van een winnaar tonen.

3. Hou rekening met teleurstellingen

We hebben het eerder al eens gezegd: wees ambitieus, maar ook realistisch. Laat in het plan ook wat ruimte voor eventuele financiële tegenvallers. Waarom niet eens een worstcasescenario maken? Maar overdrijf hier ook niet in.

Het is de bedoeling om financiers aan te trekken en dat doe je door over elk scenario na te denken. Zo heb je ook voor elk scenario een gepaste oplossing klaar.

Door realistisch te blijven, onderschat je het financieel plan niet.

Meer weten over het financieel plan?

Nòg meer insights?

Transformeer naar accountant & topadviseur

23 oktober 2023

Lees meer #Accountancy #Digitaliseren #Adviseren #Transformatie